Blog 2024 Blog 2022  

Blog 2023

'Strandpaal 13' krijgt een staartje

'Strandpaal 13' krijgt een staartje

16 september 2023

Na tien jaar opnieuw actueel

Begin 2013 schreef ik een column over strandpaal 13, te vinden op het strand bij Rockanje, een voormalige heerlijkheid en badplaats gelegen aan de Noordzeekust in de provincie Zuid-Holland. Het ging eigenlijk nergens over, moet ik eerlijk bekennen. Geschreven als tijdverdrijf, omdat ik mijzelf twee uur moest vermaken terwijl onze oudste dochter saxofoonles kreeg van de dirigent van het orkest waar zij destijds in speelde, die bij gelegenheid op dat moment in dit prachtige dorp woonachtig was. Dat mijn column jaren later een staartje zou krijgen, had ik nooit gedacht.

Het was een donderdag, die achtste augustus in 2019. Zes jaar na publicatie van mijn column krijg ik via de website vragen van ene Martijn de Groot. Hij werkt aan een boek over strandpalen langs de hele Nederlandse kust en is op zoek naar verificatie van de betrokkenheid van Jan Blanken bij de invoering van het systeem van strandpalen. Ik citeerde daarover in mijn column.

Een korte mailwisseling komt die dagen op gang. Hoewel mijn kennis over strandpalen op dat moment niet verder gaat dan datgene wat ik die middag in 2013 op internet heb gelezen, informeeer ik Martijn - we tutoyeerden elkaar inmiddels - over mijn bronnen. De kans om elkaar diezelfde maand nog te ontmoeten tijdens Martijns wandeltocht over het strand langs Rockanje strandt door slechte weersomstandigheden. Immers, 'het is toch wel belangrijk dat er tekening en liefst wat blauw in de lucht zit, en geen regen op de lens' zo verdedigt Martijn zijn keuze om Rockanje later aan te doen. Ten bewijze ontvang ik van hem een maand later foto's van .... strandpaal 13.

Strandpalen zijn fotogeniek.

~ Martijn de Groot ~
Auteur 'Strandpalen van Nederland'

In 2019 en 2020 wandelt Martijn de hele Nederlandse kust af, van Zeeuws-Vlaanderen tot Schiermonnikoog. Hij praat met deskundigen, toezichthouders, kantonniers, archivarissen, liefhebbers, beheerders en onderhoudsmedewerkers en probeert antwoord te krijgen op de vele vragen die hij heeft over de Nederlandse strandpalen. Ook fotografeert hij tijdens zijn tocht honderden strandpalen. Een boek uitgeven gaat immers niet alleen over koude kennis. Om de lezer mee te nemen in zijn verhaal over het vertrouwde fenomeen langs de Nederlandse stranden mogen beelden niet ontbreken. Dit spreekt mij natuurlijk aan. De herkenning van het cultureel erfgoed van strandpalen mag immers niet verdwijnen.

Eind 2021 wordt het sumiere contact tijdens deze periode weer frequenter. Martijn is de website strandwachters.nl gestart, met daarop door hem in beeld gebrachte strandpalen. Via de website zijn onder andere van 330 strandpalen ansichtkaarten met levendige kleuren op stevig karton te verkrijgen. Een deel van de opbrengst gaat naar de vrijwilligersorganisatie Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Jouw waardering als fotograaf is me veel waard.

~ Martijn de Groot ~
Auteur 'Strandpalen van Nederland'

In de zomer van dit jaar meldt Martijn opgetogen dat zijn boek 'Strandpalen van Nederland, het meetlint langs de Noordzeekust' kort na de zomer gaat verschijnen. Uitgeverij Anoda Publishing gaat de uitdaging aan om het rijkelijk van beeld voorziene verhaal van Martijn in boekvorm op de markt te brengen. Een uitnodiging voor het bijwonen van de boekpresentatie volgt.

Vandaag, vier jaar na ons eerste e-mailcontact, ontmoeten we elkaar voor het eerst in-real-life bij de presentatie van Martijns boek. Hoewel niet naast de deur, maken mijn vrouw Esther en ik onze opwachting in het gloednieuwe KNRM Reddingstation van Petten, waar we hartelijk door Martijn zelf ontvangen worden. Een mooi moment om elkaar de hand te drukken. Een geanimeerd gesprek volgt.

Tijdens zijn boekpresentatie vertelt Martijn bevlogen en met humor over zijn wandelingen, zijn zoektocht naar de functie, het gebruik en de geschiedenis van de strandpalen langs de Noordzeekust. Over het vangen in beeld van strandpalen. Het eerste exemplaar krijgt John de Waard, een Pettenaar die in zijn werkzame leven veel strandpalen onder handen heeft gehad.

Na afloop signeert Martijn voor de belangstellenden zijn boek. Mijn exemplaar voorziet hij van mooie woorden. Bedankt Martijn!

Een impressie


Santos

Santos

9 september 2023

Een pakhuis vol fotografie

Hoewel er op de nabij gelegen Kop van Zuid en het Noordereiland meerdere rijksmonumenten staan, is er op Katendrecht slechts één te vinden. Op een steenworp afstand van Metrostation Rijnhaven staat het uit 1901 daterende Pakhuis Santos, vernoemd naar de Braziliaanse havenstad Santos. Vanuit die stad werd koffie van het gelijknamige merk naar Rotterdam verscheept en opgeslagen in het inmiddels monumentale pakhuis. Het sober eclectisch ontwerp van de architecten J.P. Stok Wzn. en J.J. Kanters heeft een industriële uitstraling. Momenteel staat het gebouw in de steigers. En dat is niet zomaar. Tussen alle nieuwe hoge woontorens met moderne appartementen, lofts en studio's herinnert ook Pakhuis Santos straks blijvend aan het havenverleden van Rotterdam. De herontwikkeling van Katendrecht moet in 2027 voltooid zijn.

De Open Monumentendag 2023 geeft het publiek vandaag voor het eerst de mogelijkheid een bezoek te brengen aan Pakhuis Santos in zijn huidige staat. Een grondige renovatie - die al bijna twee jaar duurt - is nagenoeg klaar. Daarna wordt het gebouw geschikt gemaakt voor zijn nieuwe bestemming.

De geur van koffie gaat je opnieuw tegemoet komen.

Najaar 2025
De geur van koffie moet je er op dit moment nog even bij denken als je Pakhuis Santos betreedt. Maar vanaf het najaar van 2025 zal de geur van koffie je toch weer verwelkomen. Dan staat de verhuizing van het Nederlands Fotomuseum naar Pakhuis Santos gepland. Dankzij een ruime gift van 38 miljoen euro van de filantropische stichting Droom en Daad is het toonaangevende fotomuseum eigenaar van het imposante gebouw geworden. Het museum krijgt daarmee de beschikking over acht verdiepingen voor tentoonstellingen, de eigen collectie die uit zo'n 5,6 miljoen beelden bestaat, ateliers en op het dak een rooftop restaurant met panoramisch uitzicht over de skyline van Rotterdam. Ook de collectie met 175 kostbare archieven van onder meer Ed van der Elsken, Erwin Olaf en Dana Lixenberg wordt opgenomen in een nieuw, duurzaam depot.

Een royaal atrium moet een vrij toegankelijke en dynamische ontmoetingsplaats worden met ruimte voor de receptie, een fotoboekwinkel en een centraal trappenhuis dat toegang geeft tot de exposities. Vanuit de koffiecorner zal de geur van verse koffiebonen je weer tegemoet komen.

Santos wordt dé plek waar de fotografie gevierd wordt, van amateur- tot kunstfotografie en alles daaromheen.

~ Birgit Donker ~
Directeur Nederlands Fotomuseum

Vroegtijdig arriveer ik bij de ingang van het bouwterrein waar na een kwartier ook de fotograaf van Panoramaview Rotterdam zich meldt. Een geanimeerd gesprek ontstaat waarna ook andere bezoekers zich bij ons voegen. Bij de ingang van het pakhuis is Birgit Donker - directeur van het Nederlands Fotomuseum - aanwezig om vandaag de eerste groep bezoekers welkom te heten. Eenmaal binnen kan het atrium bekeken worden. Gesprekken met Birgit Donker en de aanwezige vakmensen van Burgy - de uitvoerder van het project - geven een interessante blik op de restauratie van het pakhuis.

Het bezoek tijdens deze Open Monumentendag is een mooie gelegenheid voor mijn interesse in zowel architectuurfotografie als het Nederlands Fotomuseum waar ik vijf jaar geleden een nominatie van ontving. Een goed bestede ochtend.

Ook geïnteresseerd in de voortgang van de inrichting van de nieuwe locatie van het Nederlands Fotomuseum? Meld je hier aan voor updates.

Het Nederlands Fotomuseum blijft tot de verhuizing gevestigd in bedrijfsverzamel-gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier.

Een impressie


Gezien worden

Gezien worden

18 maart 2023

Expositie jong talent Eva Boyer

Onder de titel 'Gezien worden' exposeerde jong talent Eva Boyer vanmiddag haar fotowerk op de eindtentoonstelling bij de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie (NAVB) in Amsterdam. De NAVB kent een aantal faculteiten, te weten de Nederlandse Fotovakschool, de Dutch Filmers Academy, de Amsterdam Film School en de XR-Academy.

In 2022 bezocht Eva een open dag van deze academie die excellent fotografie-, film- en virtual design-onderwijs geeft dat nauw aansluit op de arbeidsmarkt. In vervolg hierop werd haar een cursus fotografie aangeboden die zij gratis kon volgen. De NAVB is partner van Sparkel2Doen. Dit is een project van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland binnen het programma Maatschappelijke Diensttijd, waarbij jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud de kans krijgen om zich te ontwikkelen op sociaal, maatschappelijk en creatief niveau door middel van diverse gratis cursussen en workshops.

Van november 2022 tot februari 2023 volgde Eva 8 zaterdagen les op de NAVB-vestiging in Rotterdam waar zij de 'basic skills' van fotografie leerde en aan een eigen eindproject werkte. Het eindproject moest een link hebben met 'zorg'.

Als je langzaam uit je schulp durft te kruipen, kunnen anderen je weer zien.

~ Eva Boyer ~

Introvert
In een toelichting op haar eindproject schrijft Eva: 'Ik ben introvert. Er was een tijd dat ik sterk de neiging had om mezelf terug te trekken. Introverte mensen hebben dan ook tijd nodig om alleen te zijn. Maar wanneer ze zich steeds vaker beginnen terug te trekken, kan dit leiden tot eenzaamheid. De connectie met zichzelf en anderen raakt geleidelijk aan verloren. Want wanneer je jezelf niet meer ziet voor wie je bent, en anderen dit ook niet meer zien, voel je je ongezien. Als je langzaam weer uit je schulp durft te kruipen, kunnen anderen je weer zien. Zo zie je ook jezelf weer en voel je je erkend.'

In haar serie van drie in zwart/wit uitgevoerde foto's geeft Eva in beeld invulling aan haar gedachten over haar introvert-zijn. Zoals zij in haar toelichting schrijft, is er een ontwaken waarin zij opnieuw met zichzelf in connectie komt en haar blik weer gezien wordt.

Ik was blij verrast met haar uitnodiging om de expositie van haar eindproject vandaag te komen bewonderen en kijk nu met belangstelling uit naar het verdere fotowerk van dit vijftienjarige talent.

Een impressie

Model: Alyssa
Foto's © 2023 Eva Boyer

Art Rotterdam 2023

Art Rotterdam 2023

10 februari 2023

24e editie

Na twee jaar verstek te hebben laten gaan, verheugde ik me er vandaag enorm op om de 24e editie van Art Rotterdam in de Van Nellefabriek te bezoeken. Dit jaar vormt het iconische gebouw opnieuw het decor van dé beurs voor hedendaagse kunst met zo'n 73 prospects en 92 galeries vanuit diverse Europese landen. Dit jaar zijn ook op het terrein rondom de Van Nellefabriek verrassende kunstwerken te vinden. Al met al opnieuw een beurs met kunst in vele vormen, ook in fotografie.

Terwijl ik in voorgaande jaren in gezelschap van andere kunstliefhebbers een bezoek aan de beurs bracht, was ik vandaag aangewezen om mijn eigen gespreksparner te zijn. Dit heeft in geen geval het bezoek ingekort. Er valt zoveel te zien.

Met de extra door Art Rotterdam ingezette gratis bussen was ik binnen enkele minuten van Rotterdam Centraal naar de Van Nellefabriek.

Prospects
Ieder jaar organiseert het Mondriaan Fonds de tentoonstelling Prospects. Het publieke fonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland stimuleert hiermee de zichtbaarheid van startende kunstnaars. Prospects vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling samengesteld wordt door Johan Gustavsson (onder andere docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag). Hij wordt dit jaar bijgestaan door Louise Bjeldbak Henriksen (freelance curator en onafhankelijk onderzoeker).

De tentoonstelling Prospects vormt onderdeel van Art Rotterdam en is inbegrepen in het ticket. In een aparte hal zijn de werken van de recent gestarte kunstenaars te vinden die een bijdrage kregen van het fonds. In een kleine - gratis te verkrijgen - brochure worden zij kort voorgesteld. Veel kunstenaars zijn zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. Een mooie gelegenheid voor het publiek om kennis met hen te maken.

Fotografie in kunst
Eenmaal binnen begint mijn wandeling langs alle exposities van de gallaries en prospects. Een breed scale aan bezoekers geeft duidelijk aan dat iedereen van kunst kan genieten. Terwijl de één minuten lang voor een kunstwerk staat, gefocust op elk detail, voeren anderen geanimeerde gesprekken met elkaar over hetzelfde object. Het is leuk om te zien dat er ook enkele jongeren zich vergapen aan al het moois en de kunstzinnigheid.

Dit jaar was mijn focus vooral gericht op elke vorm van kunst waar fotografie in verwerkt is. Buiten enkele kostbare - vooral unieke - oude foto's, is er een breed scala aan toegepaste fotografie in kunst aanwezig. Gefotografeerde kunst zoals het werk van Dora Lionstone, het spectrum van documentaire fotografie en autonome kunst van Kimberly Dias en de preview van een grotere tentoonstelling over Cova da Moura van Marie-Louise Hodge, waarin zij de invloed van het koloniale verleden op deze plek zicht- en voelbaar wil maken.

Veel van de kunst is ook te koop op de beurs. Een goed gevulde portemonnee is echter wel een voorwaarde om iets van al het moois na de beurs mee naar huis te mogen nemen.

Een bezoek aan Art Rotterdam is de prijs van het ticket meer dan waard.

NN Art Award 2023
Het is alweer de zevende keer dat de NN Art Award is uitgereikt. Deze prestigieuze stimuleringsprijs voor getalenteerde kunstenaars die een opleiding hebben afgerond aan een Nederlands instituut wordt traditioneel aan de vooravond van het publiekstoegankelijke deel van de beurs uitgereikt. De vier genomineerde kunstenaars zijn dit jaar Kévin Bray (Upstream Gallery, Amsterdam), Monali Meher (Lumen Travo, Amsterdam), Laura Jatkowski (Prospects) en Salim Bayri (Prospects). Met de prijs is een geldbedrag van € 10.000 gemoeid, dat kan worden gebruikt om het werk van de kunstenaar verder te ontwikkelen en aan een breder publiek te tonen. Bovendien koopt NN Group één of meerdere werken van de genomineerden aan voor de bedrijfscollectie.

NN Group - een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder - kent een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring. Zij is ook sponsor van het Mauritshuis en het Nederlands Fotomuseum. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid probeert zij kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken, mede door investeringen in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse kunstenaars en musea. Dit jaar bestaat de jury uit een aantal toonaangevende kunstprofessionals: Marina de Vries (hoofdredacteur van het Museumtijdschrift), Yolande Zola Zoli van der Heide (curator voor het Van Abbemuseum), Inez de Brauw (winnares NN Art Award Publieksprijs 2022), Ali Keles (oprichter van de Lakeside Collection en Founding Managing Partner van Lakeside Capital Partners) en Elisah van den Bergh (curator van de NN Kunstcollectie).

Jongstleden woensdag 8 februari viel de kunstprijs ten deel aan de in India geboren Monali Meher (1969). Zij is een veelzijdige kunstenaar die de natuurlijke kwaliteiten van haar materialen gebruikt en vervormt om de ruimte eromheen te transformeren. Van glaskunst tot de inzet van kruiden, van fotografie tot performances. Zij studeerde in 1998 af aan de Sir J.J. School of Arts in Mumbai. Twee jaar later begon ze aan een residentieprogramma aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Van Gogh Museum. Eerder sleepte ze al andere prijzen in de wacht waaronder de Golden Chimera Award voor innovatie en originaliteit. Momentel woont en werkt ze in Gent (België).

Genieten
Tot en met zondag 12 februari kun je nog genieten van al het moois dat het kunstaanbod bij Art Rotterdam biedt. Het is boeiend, mooi en soms met een bijzondere vorm van schoonheid. Maar dat ligt ook een beetje aan ieders smaak. In ieder geval is een bezoek de entreeprijs waard.

De gratis busdienst is trouwens alle dagen van de beurs beschikbaar voor bezoekers.

Een impressie

  Blog 2024 Blog 2022  



Look and think before opening the shutter. The heart and mind are the true lens of the camera.

∼ Yousuf Karsh ∼

Fotografie gaat over verschijningen, maar niets is wat het schijnt te zijn.

∼ Duane Michals ∼

The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.

∼ Elliott Erwitt ∼

Een foto is een geheim over een geheim; hoe meer het je vertelt, hoe minder je weet.

∼ Diane Arbus ∼

Cookie-vrije website  |  Copyright © 1975 - 2024 Ralph Kleingeld  |  Realisatie RAES Media  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy

Cookie-vrije website
© 1975 - 2024 Ralph Kleingeld
Realisatie RAES Media
Algemene voorwaarden
Privacy