Blog 2019

Blog 2018

Genomineerd

Genomineerd

1 november 2018

#ditisCas

Dit najaar kun je kennis maken met de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys: optimist, wereldreiziger en familieman met een oeuvre dat zich kan meten aan internationale namen uit de fotografiewereld. Vanaf 15 september 2018 is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de overzichtstentoonstelling 'Dit is Cas | Vintage fotografie' te zien.

Cas Oorthuys (1908 - 1975) heeft altijd veel en vrijwel aan één stuk door gefotografeerd. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto's achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Ter gelegenheid van deze bijzondere tentoonstelling is door het Nederlands Fotomuseum een Instagram fotowedstrijd georganiseerd met als opdracht de schoonheid van Nederland of een typisch Nederlands landschap vast te leggen zoals Cas dat deed: in zwart/wit en vierkant. Uit de meer dan 700 inzendingen selecteerde een onafhankelijke vakjury, bestaande uit de fotografen Hans van der Meer en Jan Dirk van der Burg, onlangs verkozen tot Fotograaf des Vaderlands, en Frank Oorthuys, de jongste zoon van Cas Oorthuys, uiteindelijk de 25 beste foto's.

En hoe gaaf is het dan om eind oktober te horen dat ik één van die 25 genomineerden ben.

Een aanmoediging voor alle deelnemers om vooral door te gaan met fotograferen.

Vandaag, op de 110e geboortedag van Cas, vond de bekendmaking van de winnende foto's in het Nederlands Fotomuseum plaats. Verzameld in de lobby van het fotomuseum aan de Wilhelminakade in Rotterdam werden alle foto's van de 25 genomineerden eerst kort besproken door de juryleden. Iedereen mocht een toelichting geven op zijn of haar foto. Winnaar werd Rik Groenland met een prachtige foto van een bootwerker. Eliza Bordeaux sleepte de tweede prijs in de wacht met een culturele foto van een Rotterdams straatfeest. Derde werd Hugo Lingeman met een verrassende foto van overstekende fietsers, die zo het beeld uit lijken te fietsen.

Samen met de 22 andere genomineerden werd ik 4e, aldus de vakjury. In hun toelichting op de foto's en slotbetoog werd duidelijk dat het wel enige 'strijd' had gekost om de 3 winnaars te kiezen. Een aanmoediging voor alle deelnemers om vooral door te gaan met fotograferen.

Het was een prachtig feestje bij het Nederlands Fotomuseum. Niet gewonnen, maar een eer om één van de genomineerden te zijn. En zelfs onderweg naar huis word je dan nog geconfronteerd met de naamgever van de fotowedstrijd, Cas Oorthuys.

De expo #ditisCas is trouwens te zien tot 13 januari 2019.

Een impressie

Foto rechtsonder © 2018 Lotte Kleingeld

Struikelsteen

Struikelsteen

23 oktober 2018

Opdat wij het niet vergeten

Vandaag werd in Frankfurt Europa's 70.000-ste Stolpersteine (struikelsteen) geplaatst door de bedenker van het Stolpersteine-project, Gunter Demnig. De in 1947 geboren Duiste beeldend kunstenaar groeide op in Nauen en Berlijn en ging in 1967 kunstpedagogie studeren aan de Hochschule für Bildende Künste in Berlijn, gevolgd door een studie industrieel design. Stolpersteine zijn gedenktekens die in het trottoir worden aangebracht voor huizen waar destijds (veelal Joodse) mensen woonden die slachtoffer werden van het nationaal-socialisme.

Op donderdag 21 juni 2012 werden onder grote belangstelling door Gunter Demnig in Zuidland de laatste 9 van in totaal 45 Stolpersteine op Voorne-Putten gelegd ter nagedachtenis van de in 1942 gedeporteerde Joodse dorpsgenoten. Zij kwamen nooit meer terug.

Op dat moment waren er in heel Europa al meer dan 30.000 Stolpersteine geplaatst.

Op die dag in juni mocht ik als fotograaf meewerken aan het project. Ook onze oudste dochter Lotte werkte aan het project mee. Samen met haar lagere school leraar Hans Aalbersberg speelde ze op saxofoon Klezmermuziek. Eind oktober van datzelfde jaar trad Lotte opnieuw op met haar leraar Hans. Dit keer bij de afsluitende herdenkingsdienst van het project in de Sjoel in Brielle.

Hierbij een kleine compilatie van de foto's van de plaatsing van de Stolpersteine in Zuidland in 2012.

Een impressie

  Blog 2019



Look and think before opening the shutter. The heart and mind are the true lens of the camera.

∼ Yousuf Karsh ∼

Fotografie gaat over verschijningen, maar niets is wat het schijnt te zijn.

∼ Duane Michals ∼

The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.

∼ Elliott Erwitt ∼

Een foto is een geheim over een geheim; hoe meer het je vertelt, hoe minder je weet.

∼ Diane Arbus ∼

Copyright © 1975 - 2024 Ralph Kleingeld  |  Realisatie RAES Media  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy

© 1975 - 2024 Ralph Kleingeld
Realisatie RAES Media
Algemene voorwaarden
Privacy